Daha sizi mağazalarda vaxtı keçmiş məhsullarla aldada bilməyəcəklər - alimlər bunun yolunu tapdı

Daha sizi mağazalarda vaxtı keçmiş məhsullarla aldada bilməyəcəklər - alimlər bunun yolunu tapdı

Cənubi Koreya Kimya Texnologiyaları Tədqiqat İnstitutunun mütəxəssisləri tərəfindən hazırlanmış stiker temperaturun həssas olduğu qidaların – ət, balıq, meyvə və tərəvəzin qablaşdırılmasına tətbiq edilir. Bundan əlavə, donmağı tələb edən hər hansı bir məhsulun – məsələn, dərmanların vəziyyətini izləmək üçün də istifadə edilə bilər.

KONKRET.az xəbər verir ki, bu barədə məlumatı “New Atlas” nışri yayıb.

Elm adamları tərəfindən təklif olunan stiker bir-birinin üst-üstə düşdüyü polimer nanofiberlərdən ibarətdir. Ətraf mühitin temperaturu soyuq qaldıqda, etiket qeyri-şəffaf qalır və alt qatdakı şəkil görünmür. Temperatur müəyyən bir müddətə, ən azı 10ºC-ə düşərsə, liflər “əriyir” və quruluşu pozulur. Məhsul yenidən istədiyiniz temperatura qədər soyudulsa da, stirer orijinal vəziyyətinə qayıtmır.

Eyni zamanda, yenilik müəllifləri fərqli məhsulların fərqli temperatur həssaslığına sahib olduqlarını xəbərdar edirlər. Beləliklə, bəziləri istidə daha sürətli pisləşir, digərləri daha yavaş. Müəyyən bir məhsul üçün ağıllı bir etiket düzəltmək üçün nanofiberlərin bağlantısının qalınlığını və quruluşunu dəyişə bilərsiniz.

“Beləliklə, temperaturun yüksəlməsindən 30 dəqiqə sonra və 24 saat sonra saxlama şəraitinin pozulmasının əlaməti görünə bilər” deyilir.

Tərtibatçılar bu texnologiyanın böyük xərc tələb etmədiyini iddia edirlər – bir etiketin qiyməti təxminən bir sentdir.

Bundan əvvəl, Mançester Texnologiya İnstitutunun alimləri tibbi maskaların əvəz edə biləcəyi unikal bir şarf yaratmışdılar.

Babək Göyüş

KONKRET.az

Mənbə: konkret.az