Hansı orqanizm üçün daha faydalıdır: donuz, mal və ya qoyun əti?

Hansı orqanizm üçün daha faydalıdır: donuz, mal və ya qoyun əti?

Həkimlər ağır fiziki işdə işləyən insanlara qırmızı ət tövsiyə edirlər. Qırmızı ətdə əzələlərimiz və sümüklərimizin ehtiyac duyduğu çox sayda faydalı elementlər var. Eyni zamanda, gündə 200-250 qramdan çox donuz, mal və ya quzu əti yemək məsləhət görülmür. Bədəndəki bütün vitamin və qida balansını qorumaq üçün bu məhsulları tərəvəz ilə birləşdirmək lazımdır.

Publika.az xarici mətbuata istinadən ekspertlərin donuz, mal və qoyun ətinin orqanizmə təsiri, fərqləri barədə hazırladığı maraqlı faktları təqdim edir.

Donu əti - 100 qram 146 kaloridir, zülal 19,4 qram, əks təsirləri - allergik reaksiyalar yaradır, faydaları: B vitamini, dəmir, sink və zülal.

Mal əti - 100 qram 187 kaloridir, zülal 19,4 qram, əks təsirləri - sidik kisəsi və osteoxondrozu kəskinləşdirə bilər, faydaları: zülal, maqnezium, sink, kalium, vitamin A və C.

Qoyun əti - 100 qram 210 kaloridir, 16,7 qram, əks təsirləri - mədə-bağırsaq və böyrək problemləri olanlara tövsiyə edilmir, faydaları: kalium, natrium, maqnezium, yod, az xolesterin, yüksək dəmir.

Yağsız donuz ətinin həm ən aşağı kalorili, həm də büdcəyə uyğun olduğunu nəzərə almaq olar. Ancaq mal əti və ya qoyun ətindən daha az vitaminə malikdir, əlavə olaraq donuz əti allergik reaksiyalara səbəb ola bilər. Çox sayda təhlükəli mikroorqanizm səbəbindən çiy halda yeyilə bilməz. Bu əti qoyun əti ilə müqayisədə həzm etmək daha asandır, buna görə qidalanma mütəxəssisləri onu digər ət növlərindən daha çox yeməyi məsləhət görür.

Mal əti donuz ətindən bahadır, lakin qoyun ətindən daha ucuzdur. Bu ət növündən çox yeyirsinizsə, urolitiyaz və ya osteoxondroz inkişaf edə bilər. Mal ətində əzələ-skelet sistemi üçün zəruri olan çox sayda maqnezium, sink və kalium var. Rusiyalı dietoloq Yekaterina Zaxarova qeyd edib ki, arıqlamaq və immuniteti artırmaq istəyən insanların mal ətinə üstünlük verməsi tövsiyə edilmir: Həftədə iki dəfə - tərəvəz ilə birlikdə bişirilmiş 200 qram ət kifayətdir.

Qoyun ətinin tərkibi daha mürəkkəbdir. Əvvəla bahalı ətdir. İkincisi, qoyun ətini bişirməyi bacarmalısan, əks halda özünəməxsus qoxusu iştahanı qaçıracaq. Üçüncüsü, qoyun əti qaraciyər və böyrək, öd kisəsi, həzm problemləri olan insanlara zərərlidir. Qastrit və ya mədə xorası diaqnozu qoyulubsa, bu yanğıya səbəb ola bilər. Ancaq həzm sistemi ilə problemi olmayanlar üçün az miqdarda qoyun əti faydalı olacaq: tərkibində çox miqdarda kalium, natrium, maqnezium, yod və dəmir, eyni zamanda aşağı xolesterin var.

Diqqət yetirmək lazımdır ki, 1000 kkal qoyun əti 1000 kkal donuz ətindən daha bahalıdır. Eyni zamanda, sağlam mədə-bağırsaq traktınız varsa, qoyun ətinin faydaları daha çoxdur. Ancaq mal əti əzələləri və sümükləri gücləndirmək, allergiyadan əziyyət çəkən və daha çox vitamin, mikroelement istehlak etmək istəyənlər üçün tövsiyə olunur.

Dietoloqların çoxu sağlam qidalanma tərəfdarlarına qırmızı ətin aktiv şəkildə istehlak edilməsini tövsiyə etmir - toyuq filesi və ya balığa üstünlük vermək daha yaxşıdır. Ancaq müəyyən miqdarda bu məhsul faydalı olacaq. Hərdənbir orqanizmi mal, donuz və ya qoyun əti ilə sevindirsəniz, vücudunuz daha güclü, qidalanma isə daha balanslı olacaq. Yemək xərci ailə büdcəsində boşluq yaratmayacaq.

Aytən Məftun

Mənbə: publika.az